Del 5 – Ut och börja löpträna

Våren är här och temperaturen börjar bli sådär behaglig så vinterjackan kan låsas in i förrådet. Dags att ge sig ut och löpträna. De senaste veckorna har ni läsare fått en hel del tips kring träningen runt om kring löpning och nu är det dags att ge sig ut. För att få löpningen att upplevas så behaglig som möjligt vill jag definitivt att ni börjar med uppvärmning. En enkel, bra och effektiv sak är att börja gå snabbt 5-10min för att få kroppen att hamna i ”träningstemperatur”.  Att ge sina fötter och vrister rätt aktivering gör också att ni kommer snabbare in i löpningen. Stå på hälarna och lyft tårna samt stå på tårna och lyft hälarna ca 20-30 gånger brukar vara lagom.

Min erfarenhet säger att de flesta struntar i uppvärmning för att direkt ge sig ut på sitt ”varv”. Oftast på grund av lite tid. Mitt råd är hellre att korta ner ”varvet” till förmån för uppvärmning. Löpningen kommer kännas väldigt mycket lättare och skönare, dessutom ger du din kropp rätt nycklar att hålla dig frisk och skadefri.

Jag får ofta frågan hur länge man ska springa och hur fort. En legitim fråga såklart MEN strunta egentligen i de kraven och lyssna mer på vad din kropp säger till dig. Speciellt så här de första passen på våren och om det dessutom varit lite sparsamt med löpträning under vinter. Njut istället av lugnet i skogen och förmånen du ger dig själv i att vara ute och träna. Skogen ja, gör vad du kan för att springa i skogen. Betydligt humanare underlag för din kropp plus att det är mycket tystare och härligare än att springa runt kvarteret eller vägen. Sikta mot att träna i ungefär 30min inklusive uppvärmning och nedvarvning, för det ger mest hälsovinster som jag skrivit om tidigare.

Jag får också ofta frågan om stretchning efter träning. Någonstans har många av oss blivit inpräntade att om vi inte stretchar så kommer vi få en enorm träningsvärk. Det är en ren och skär myt. Stretching kommer aldrig ta bort träningsvärk, det kommer för att din kropp inte är van. Dessutom har stretching extremt lite effekt i direkt anslutning av passet. Om du stretchar ca 30-40min efter passet kan du få en effekt om du har stel muskulatur. Jag förespråkar mycket hellre rörlighetsträning i form av rörelser.  Däremot är stretching som avslappning en annan sak och helt ok i min mening.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *