Del 3 – Tekniken

Denna vecka ska vi titta på de tekniska bitarna av löpning, alltså på vilket sätt vi ska springa för att vara så effektiva, skonsamma och i förlängningen, så snabba som möjligt. Vi börjar uppifrån och arbetar oss nedåt på kroppen.

Hållningen:

Det är viktigt att ha en så bra kroppshållning som vi kan, efter våra egna förutsättningar därför att hållningen spelar en avgörande roll för hur övriga bitar i löpsteget faller på plats. Tänk att du vill ha en atletisk kroppshållning.

Lutning:

Det är effektivt att luta sig aningen framåt i löpning för då kan vi använda gravitationen för att få fart framåt. Tänk så här. Du fyller upp ett glas med vatten ända upp till kanten. Sen lutar du glaset aningen och precis innan vattnet rinner ut stannar du. Där har du din lutning i löpning. Ju starkare du är i din muskulatur, desto mer kan du luta fram.

Armpendling:

Här har du mycket att vinna med en aktiv armpendel. Det största problemet idag bland motionären är att armarna inte alls är aktiva utan mest hänger där. Jobba aktivt med en kort armrörelse framåt och en spetsig armföring bakåt så får du högre frekvens på armpendeln vilket skapar högre frekvens på benen. De allra flesta springer med ett för långt steg och för få steg/minut. Ni ska sträva mot 180steg/minut. Det är ganska snabb frekvens och då är armpendeln hastighet helt avgörande. All tekniks utrustning visar att ca 180steg/minut är det effektivaste och skonsammaste för oss.

Höften:

Du har säkert hört eller läst att du ska ”fram med höften”.  Det är rätt MEN extremt svårt att se med blotta ögat. Fokusera mer på hållning, lutning och armpendling så brukar det falla sig naturligt för höften att ”komma” rätt.

Fotisättning:

Hur du ”ska” sätta i foten i landningen beror väldigt mycket på din bakgrund, vikt, träningserfarenhet och hur övriga tekniska detaljer i löpningen sitter. Visst, det går fortare och är effektivare att springa på framfoten MEN det sliter också mer på vrister, hälsenor och vader. Är du en muskulärt svag löpare rekommenderar jag dig att gå varsamt fram med framfotslöpning då risken för överansträngning är större än vid hälisättning.  Däremot är det bra styrketräning att springa på framfoten kortare sträckor och successivt vänja kroppen vid belastningen.

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *