Del 2 – ”Den viktiga styrketräningen för löpning”

Den vanligaste anledningen till överansträngningar i samband med löpträning är att inte hitta balansen mellan för lite eller för mycket träning samt en för svag kropp. Idag kommer jag prata om det senare, alltså styrketräningen.

Jag vill börja längst ner, d.v.s. med våra kära fötter. När gick du barfota senast? Eller, håll i hatten, när sprang du barfota senast? Denna fantastiska känsla, att springa barfota på gräset existerar knappt längre. Utom hos våra barn såklart men vi vuxna är fastgjutna och pjäxliknande skor. Detta har resulterat i att vår fotstruktur och muskulatur är döende! Så det första du ska göra är att börja träna upp foten. Börja använda dina tår och som en förlängning, stärka upp dina vrister och vader. Detta är enormt viktigt för att tåla och orka med löpningen.  Starka fötter och vrister sänker avsevärt risken att drabbas av överansträngningar längre upp på kroppen.

Vidare är det av största vikt att ha stark lårmuskulatur, speciellt på baksidan av låret och speciellt vid löpning i högre hastighet mot vad du är van vid. Vid kortare intervallträning i snabbt tempo utsätt baksida lår för väldigt mycket mer belastning är vid ditt ”normala” tempo.

Samma sak gäller höft- och sätesmuskulaturen.

En annan del på kroppen som gemene man generellt glömmer bort vid styrketräning för löpning, är vår hållning och dess muskler som är involverade. Lägg mycket fokus på att stärka upp din baksida axel, musklerna mellan skulderbladen samt bålen generellt.  Det ger ju även enorm nytta till vardags då väldigt många av oss arbetar framför kroppen dagligen samt är stela och svaga.

Så sammanfattningsvis är ett av mina bästa råd att regelbundet träna styrketräning för framgång i löpning och självklart för bättre hälsa. Men hur ska jag göra då tänker du kanske nu? Mitt bästa svar är, sök upp en person som vet hur du ska göra. Vill du klippa dig går du till frisören, går bilen sönder lämnar du den till verkstaden. Du förstår vart jag är på väg, eller hur? Träning verkar idag vara något som alla är experter på, men så är det inte…

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *